Balog Zoltán nyitotta meg a 22. Zempléni Fesztivált

Megkezdődött a 22. Zempléni Fesztivál; az augusztus 19-ig tartó rendezvénysorozat péntek esti sárospataki ünnepélyes megnyitóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a fesztivált jellemző kulturális kínálat szellemi-lelki és kulturális értelemben is Felső-Magyarországgá teszi Sárospatakot és a zempléni vidéket.

A miniszter a Rákóczi-vár udvarán megtartott beszédében kijelentette: olyan kulturális-művészeti érték halmozódott fel “a Bodrog-parti Athénban”, amelyben összekapcsolódik az európai univerzalitással és a helyi értékekkel, a zenével, a borral, az épített örökséggel és a természeti szépségekkel.

A Zempléni Fesztivál az egyetlen olyan rendezvény az újkori Magyarország történetében, amelyet megszakítás nélkül, huszonkét éven keresztül minden évben megrendeztek – mondta a megnyitón Turjányi Miklós fesztiváligazgató.

A mintegy 50 milliós összköltségű fesztivált 15 millió forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A sorozat bekerült a 21 kiemelt fesztivál közé, amelyet három éven át támogat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).

A Tokaj-Hegyalja és a Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozata a térség 19 településén zajlik, ahol összesen 45 esemény várja a közönséget. Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj, Mád, Füzér és több más település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein komolyzenei programok, színházi- és táncelőadások, dzsesszkoncertek, kirándulások, kiállítások, gasztronómiai események várják a látogatókat.

A tíznapos programsorozat első előadásán az idén húsz esztendős Budafoki Dohnányi Zenekar, a nyíregyházi Cantemus Kórus és a debreceni Kodály Kórus nagyszabású Verdi-Wagner közös gálakoncertjén vehettek részt az érdeklődők.

A fesztivál egyik fénypontja lesz a cigányzene hagyományait több mint hatvan éve őrző Rajkó zenekar és Radics Gigi közös koncertje augusztus 13-án Tokajban. Két nappal később a színészek és táncosok alkotta Forte Társulat izgalmas és eredeti koreográfiákat mutat be Sztravinszkij és Liszt zenéire a Disznókő Szőlőbirtok traktorgarázsában, a Concerto Armonico sárospataki koncertje pedig a barokk zene híveinek jár a kedvében.

A filmzenék rajongóinak kínál különleges zenei élményt augusztus 17-én a Budafoki Dohnányi Zenekar vetítéssel egybekötött Filmslágerek koncertje, amelynek műsora a Fox Stúdiót 100 éve alapító, tolcsvai születésű William Fox előtt tiszteleg. Az est sztárvendége a világhírű hegedűvirtuóz, Roby Lakatos lesz.

A családi programok közül kiemelkedik a Megérthető zene című augusztus 18-i koncert, amelynek célja, hogy egy új, értő közönséget neveljen ki a komolyzene számára. Az idei koncert keretében Hollerung Gábor karmester Rossini Kis ünnepi miséjét öltözteti új köntösbe, a vokális szólamokat az eredeti hangszereléstől eltérően a Talamba ütőegyüttes kíséri.

Augusztus 14-én a tokaji Paulay Ede Színházban verses-zenés műsorral idézik fel Weöres Sándor életművét, a Magyar Nyelv Múzeumában Széphalmon pedig Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Szalóki Ági és Rátóti Zoltán tolmácsolásában a költőnek A teljesség felé című művéből készült zenés irodalmi műsor várja a műfaj kedvelőit.

A kirándulókoncertek, kamara- és gasztronómiai programok fellépőiként többek között a Szent Efrém Férfikar, az Octovoice énekegyüttes, a Corpus Harsona Kvartett, a Dohnányi Fúvósötös, a Vox Arborum Trió, a Harmonia Garden, a Renaissance Consort régizene együttes és a Mozaik Kamaraegyüttes lép színpadra.

A jazz és a világzene kedvelői a Szakcsi Lakatos Róbert Kvartett lemezbemutatója, a Binder Kvartett koncertje, Pély Barna és Romhányi Áron duója, a Budapest Jazz Orchestra koncertje Tóth Verával, a Misztrál Együttes, a Mrs. Columbo és a Benkó Dixieland Band fellépését tekinthetik meg.

A fesztivál augusztus 18-ai záróhangversenyén – melyen Mozart, Haydn és Schubert művei csendülnek fel – az ötvenéves Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével Jandó Jenő lép színpadra. A kiváló zongoraművész Liszt műveiből válogatott önálló estet is ad Tokajban.

MTI, EMMI

MTI Fotó: Vajda János