Balog Zoltán közleménye a romagyilkosságok ügyében hozott ítélet kapcsán

Öt évvel az után, hogy Galgagyörkön először dördültek el lövések és vette kezdetét a kilenc helyszínen át húzódó, roma emberek életébe kerülő sorozatgyilkosság, első fokon lezárult a per, a bíróság meghozta ítéletét. Amellett, hogy sajnos a teljes igazságot nem sikerült feltárni, ez az ítélet megerősít abban a hitben, hogy Magyarországon a rasszista bűncselekmények elkövetői közül senki sem menekülhet meg a törvény szigora elől, a különösen kegyetlen gyilkosok méltóképp megbűnhődnek tetteikért.

Bízom benne, hogy az első fokú ítéletet másodfokon is megerősítik, és ennek köszönhetően mindenki megérti végre: mindig az áldozatok mellett kell állnunk! És ez nem többség vagy kisebbség, hanem emberi méltóság kérdése.

Balog Zoltán

az emberi erőforrások minisztere

 

*

Balog Zoltán 2009 folyamán, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának elnökeként a rendelkezésére álló minden eszköz felhasználásával próbálta elősegíteni a nyomozást és hívta fel az ügyre a nyilvánosság figyelmét annak előrehaladása érdekében. Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsa vezetőjével közösen támogatta a romagyilkosságok áldozatai családjainak megsegítését.

A kormányváltást követően Balog Zoltánnak társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként a legelső döntése az volt, hogy 8,5 millió forintos támogatást nyújtott a gyilkosságsorozat áldozatainak közvetlen hozzátartozói megsegítésére, lakhatási körülményeik javítására. Az érintett családok új házba költözhettek, hátrahagyva a gyilkosság mementójaként üresen álló addigi otthonukat.

A Kormány a hasonló gyűlölet-bűncselekmények megakadályozása érdekében szigorította a Büntető törvénykönyv vonatkozó passzusait, amelyek alapján hazánk területén nem lehet többé következmények nélkül, egyenruhában jogtalanul „járőrözni”, másokban riadalmat és félelmet kelteni. A rendőrség külön statisztikát vezet a rasszista bűncselekményekről.

A Magyar Kormány nem tűri, hogy félelemkeltő csoportok bármilyen etnikai vagy kulturális társadalmi csoporttal szemben fellépjenek, ez bűncselekmény, és az elkövetőket, a rendbontókat a törvény erejével vonja felelősségre.

Balog Zoltán minden évben részt vesz az áldozatok emlékére tartott ökumenikus szertartáson és találkozik az ittmaradt családtagokkal.