Oktatási megállapodást írt alá Balog Zoltán és Oroszország budapesti nagykövete

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2013. szeptember 10-én hivatalában fogadta Alexander Tolkach-t, Oroszország budapesti nagykövetét. Rövid kétoldalú tárgyalást követően a felek átfogó magyar-orosz oktatási és tudományos együttműködést hitelesítő jegyzőkönyvet írtak alá. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oroszországi Föderáció Oktatási és Tudományos Minisztériuma közötti megállapodás lehetővé teszi az ösztöndíjas hallgatói és kutatói cserét, továbbá a két ország együttműködését a ruszisztika-tanulmányok terén. A felek a jegyzőkönyv aláírásával megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek az Orosz Föderáció területén élő népek magyar, illetve a magyarországi hallgatók orosz nyelvismeretének hatékony fejlesztése érdekében.

Alexander Tolkach szerint Magyarország elismerésre méltó munkát végzett az oktatás átalakítása terén. A tárgyaláson mindkét fél egyetértett abban, hogy az oktatásba történő befektetés a jövőbe történő befektetési is egyben, és megállapodtak abban, hogy további rendszeres együttműködést folytatnak az oktatás területén.

Az oktatási megállapodáson túl a felek a kulturális kapcsolatok aktuális helyzetéről is egyeztettek. Balog Zoltán kiemelte: a tavaszi moszkvai látogatása és tárgyalása Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszterrel, valamint az, hogy Magyarország volt a szeptemberi Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállítás díszvendége, kifejezi a két ország kulturális kapcsolatainak fontosságát.